Во Хрватска има слободни над 13.000 работни места

При крајот на претходната година во Хрватска биле регистрирани 187.363 невработени лица и притоа е забележан пад на невработеноста за 0,4% во однос на ноември 2017.

Во однос на 2016 е забележан вкупен пад од 20,8 отсто на невработеноста во Хрватска.

Податоците на Хрватскиот завод за вработување покажале дека во Хрватска моментно има 192.205 невработени и 13.915 слободни работни места.

Најмногу невработени има меѓу лицата со завршено образование за туризам и угостителство.

The post Во Хрватска има слободни над 13.000 работни места appeared first on Слободен печат.

Колумна на денот

Јазикот како друго рамниште

Пишува Артан Садику Целокупната дискусија околу Законот за јазиците мора да биде пресретната со системскиот предизвик на засебноста на категориите јазик и закон. Зашто јазикот секогаш […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]