Турција: 60 килограми експлозив пронајдени во минибус

Турските медиуми јавија дека во Истанбул денеска биле пронајдени околу 60 килограми експлозив при претрес на минибус во квартот Бахчелиевлер.

Полицијата дејствувало по претходно добиена информација. Тие го запреле минибусот за да го проверат, при што утврдиле дека внатре има околу 60 килограми експлозив од типот Ер-Де-Икс.

При акцијата биле уапсени возачот и уште едно лице, кои според некои извори биле членови на Курдската работничка партија (ПКК).

Колумна на денот

Јазикот како друго рамниште

Пишува Артан Садику Целокупната дискусија околу Законот за јазиците мора да биде пресретната со системскиот предизвик на засебноста на категориите јазик и закон. Зашто јазикот секогаш […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]