Соботка: ЕУ да ги интегрира балканските држави

Чешкиот премиер Бохуслав Соботка оцени дека Европската унија не смее да ги заборави балканските земји и треба да ги прими како полноправни членки, штом ги исполнат условите за членство.

– Доколку сака да биде остане обединета, Европа не смее да ги заборави тие што чекаат пред нејзините порти. Западниот Балкан повеќе пати покажа дека е подготвен да соработува и да ги исполнува потребните реформи. Овие земји ја заслужуваат истата шанса за европска иднина, каква што и беше пружена и на Чешката Република. Не мора да се придружат на нашиот клуб уште утре, но ние мора да ја држиме вратата отворена, наведува Соботка во текст објавен денеска на порталот „Политико“.

Колумна на денот

Коѕиас

Согласно на стиховите на Василис Цицанис, Солун е град, кој секогаш во своите широки прегратки ги чува оние, кои се проникнуваат со миразот на убавината […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]