Рецитал на виолинистот Олег Кондратенко

Вечерва во камерната сала на Македонската филхармонија, македонскиот виолинист Олег Кондратенко ќе одржи рецитал. Тој ќе настапи со пијанистката Марија Ѓошевска, која освен на пијано ќе свири и на чембало.

На програмата има дела од Георг Фридрих Хендл, Јоханес Брамс, Оливие Месијан и Рихард Штраус.

Олег Кондратенко (1973) почнува да свири виолина на седумгодишна возраст. Го завршува нижото и средното образование во ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ во Скопје во класата на професорите П. Николов и Р. Димитриев. Студиите ги продолжува во Ротердам, во класите на проф. И. Груберт и З. Гилелс, каде ја завршува првата година. Кондратенко дипломира на ФМУ во класата на проф. Зоран Димитровски, по што завршува постипломнски студии на Високата школа во Келн.

Колумна на денот

Јазикот како друго рамниште

Пишува Артан Садику Целокупната дискусија околу Законот за јазиците мора да биде пресретната со системскиот предизвик на засебноста на категориите јазик и закон. Зашто јазикот секогаш […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]