Не се сите среќни што Илон Маск испрати автомобил во вселената

Милијардерот Илон Маск го лансираше својот автомобил во вселената со ракета од 90 милиони долари. Тоа беше забавен трик за публицитет, секако, но некои го критикуваа недостатокот на научна вредност за лансирањето. Маск на својот твитер-профил напишал: „Изгледа дека има автомобил во орбитата околу Земјата“. Сега благодарение на неочекуваните позитивни резултати кои ги овозможила ракетата, автомобилот сега е на пат кон астероидниот појас во орбитата што може да трае една милијарда години.

Внатре во автомобилот имало кукла наречена „Ѕвезден човек“, облечен како космонаут, на автомобилот пишувало: „Направен на Земјата од страна на луѓето.“ Многу непријатности предизвика фактот дека ова беа единствените „важни“ елементи кои SpaceX ги лансираше во вселената. Голем број на интелектуалци и научници беа изреволтирани од „незрелиот“ потег на Маск и своите мислења ги изразија на социјалните мрежи.

„Ова го гледам како пропуштена можност“, изјави Џефри Валас, извршен директор на Infinite Dimensions, американски државен изведувач за развој на напредни системи за навигација.


Колумна на денот

Закаснета колумна на Агрон Биба од зад грб т.е зад гроб

20/04/2018 kalimero nemapravda 0

Знам, поминаа неколку недели од последната колумна. Влегов и јас во тие води, средовечни здравствени проблеми со притисокот. Требаше да одам дури во Бурса на […]

Интервју на неделата