Куќата на Сиебенберг: Како еден дом стана музеј?

Куќата на Сиебенберг е куќа/музеј лоциран во Еврејскиот кварт во Стариот град Ерусалим. Куќата Сиебенберг е најдобро позната по археолошките откритија кои се направени под сегашната структура.

Ископувањата под куќата откриваат неколку археолошки слоеви и овозможуваат да се добие увид во историјата на градот.

Куќата Сиебенберг е особено значајна за археолошкиот материјал кој датира од периодите на Првиот и Вториот храм. Додека горната структура служи како куќа, ископуваната површина под куќата е претворена во музеј, при што туристите можат да ја посетат со туристички водичи.

Приказната за куќата Сибенберг започнува во 1970 година со еврејска двојка, Тео и Миријам Сиебенберг. Тео бил првично од Антверпен, Белгија и отсекогаш сонувал да живее во својата земја, Израел. За време на Втората светска војна, Тео и неговото семејство избегале од Белгија кога била окупирана од нацистичка Германија и на крајот пристигнале во САД. Во 1967 година избувнала шестдневната војна, Израел заземал неколку територии од соседните земји, вклучувајќи го и Синајскиот полуостров и Западниот брег. Еден од резултатите на овој успех било тоа што се зголемил моралот на израелскиот народ и престижот на таа земја на меѓународната сцена. Ова, за возврат, довело до зголемување на бројот на еврејските имигранти што доаѓале од западните земји за да се населат во Израел. Еден од нив бил и Тео Сиебенберг.

Кога Тео пристигнал во Израел, купил куќа во стариот град на Еврејскиот кварт во Ерусалим (точната адреса била 5, Бејт Ха’Шоева, Еврејски кварт, Ерусалим). Ова ќе стане една од најчувствителните куќи на градот. Модерна, четири-катна куќа над земјата криела археолошки ископувања што се случувале под овој имот. Тео сметал дека тоа што куќата се наоѓа толку близу до Ридот на храмовите, таа можеби некогаш била населена од Евреите за време на Вториот храм. Се велело дека археолошките истражувања спроведени на локацијата откриле дека немало интерес од куќата. Како и да е, Тео продолжил со верувањето и одлучил самиот да ги спроведе археолошките ископувања.

Првин требала да се обезбеди куќата за да не се сруши при ископувањето. Потребни биле осум години за да се изврши сето тоа. Потоа ископувањето започнало, но се извршувало така што земјата се носела во кофи, рачно и со помош на магариња. Многу големо внимание било насочено кон куќата кога ги пронашле првите артефакти.

Првиот артефакт е бронзен клуч, кој датира од Вториот Храм. Се шпекулирало дека намената му била да отвори кутија со накит. Освен тоа, други предмети како што се оружје и керамика исто така се откопани. Исто така, се пронајдени ритуални бањи, па дури и древна гробница. Може да се каже дека дел од историјата на Ерусалим, односно Првиот и вториот храм, е откриен преку ископувањата спроведени во куќата Сиебенберг и дека таа претставува врска помеѓу минатите и сегашните жители на градот.

Колумна на денот

РЕФОРМАЦИЈА

16/03/2018 kalimero nemapravda 0

Кога Мартин Лутер во 1517 година ги заковал неговите Деведесет и пет тези контра Папските индулгенции на вратата на црквата Сите Свети во Витенберг, точно […]

Интервју на неделата