Кралицата Елизабета пие македонско „Стоби“

vinoВиното „вранец“ на винарницата „Стоби“ е препорачано во реномираниот британскиот весник „Фајненшл тајмс“ како врвен избор за празничната трпеза.

Винската советничка на кралицата Елизабета, која наедно е и колумнистка на „Фајненшл тајмс“, Џенсис Робинсон, на својата веб-страница нагласува дека црвеното вино од бербата од 2011 година е идеален избор за Божиќ.

– Некои неверојатно добри вина може да се најдат на најмалку очекуваните места. „Вранец“ на винарницата „Стоби“ би чинело двојно повеќе доколку доаѓаше од некоја очекувана, мејнстрим-локација, а не од Република Македонија. Очигледно многу вешто е мешано од мојата колешка, која исто така ја има титулата експерт за вино, Каролин Гилби, и е специјалист за вински прашања и за Југоисточна Европа – пишува Робинсон.

Целиот текст прочитајте го во електронското издание на весникот „Нова Македонија“.

Колумна на денот

Јазикот како друго рамниште

Пишува Артан Садику Целокупната дискусија околу Законот за јазиците мора да биде пресретната со системскиот предизвик на засебноста на категориите јазик и закон. Зашто јазикот секогаш […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*