Кошаркарот Дивац им помага на бегалците во Македонија

Фондацијата „Ана и Владе Дивац“ ги претстави приказните од теренот на бегалците што минуваат низ Србија и Македонија на првата годишнина од двегодишниот проект „Помош на патот“, во кој соработуваат 20 граѓански организации од двете земји.

Проектот што почна да се реализира на 1 декември 2016 година, а фондацијата на познатиот кошаркар и на неговата сопруга е вклучена во помошта уште од почетокот на мигрантската криза во 2015 година, има цел да придонесе за промоција и за заштита на човековите права на мигрантите и на барателите на азил што поминуваат низ Србија и Македонија.

Во Србија во моментов има околу 4.300 бегалци, а нивни деца од септември годинава тргнаа на училиште во соседната земја заедно со локалните врсници.

Поранешниот НБА-играч Дивац веќе 20 години е вклучен во хуманитарни активности, а во 2008 година беше именуван и за советник на Владата на Србија за хуманитарни прашања.

Колумна на денот

Коѕиас

Согласно на стиховите на Василис Цицанис, Солун е град, кој секогаш во своите широки прегратки ги чува оние, кои се проникнуваат со миразот на убавината […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*