И сега како треба?

Во училиште во Скопје наставник удрил ученик. Таткото на ученикот го пријавил во полиција. Арно му направил, памет за друг пат, така му треба.

Ми текна на еден наставник од мое време. Беше правичен и строг, ама толку многу што кога ќе викнеше мислевме дека грми. Немирковците знаеше и по глава да ги чукне. А оние кои стварно претеруваа, ги фаќаше за коса, тука над ушите и така ги испраќаше кај директорката или педагогот.

Во училиште во Скопје наставникот удираше ученици. Родителите на учениците никогаш не го пријавија во полиција. Го обожаваа, односно повеќе го почитуваа, зошто ја „бркаше“ нивната работа, им доаѓаше нешто како замена или уште поточно – коректив. Кога ќе се пожалевме дома дека не удрил или искубал, ние си го „јадевме“ дополнително. „Сигурно беља си направила“, ќе ти речеа, „Ако ти е, арно ти направил, памет за друг пат, така ти треба.“

И сега… како треба?

Фејсбук статус на Калина Коси

Колумна на денот

Коѕиас

Согласно на стиховите на Василис Цицанис, Солун е град, кој секогаш во своите широки прегратки ги чува оние, кои се проникнуваат со миразот на убавината […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*