Грција ја осуди позицијата на претседателот на Европскиот совет за мигрантите

Грчките власти соопштија дека отфрлањето на квотите за мигранти од претседателот на Европскиот совет Доналд Туск е „ненавремено” и нема шанси да биде прифатено на самитот на ЕУ оваа недела.

– Доналд Туск направи ненавремена и непотребна изјава по прашањето за бегалците и не сметам дека неговиот предлог има шанса да биде прифатен, рече грчкиот премиер Алексис Ципрас.

– Нема да прифатиме ниту една реченица од финалната декларација (на самитот на ЕУ оваа недела), која не се однесува на рамномерно распоредување „на мигранти кои пристигнуваат во Европа, додаде Ципрас.

Колумна на денот

Јазикот како друго рамниште

Пишува Артан Садику Целокупната дискусија околу Законот за јазиците мора да биде пресретната со системскиот предизвик на засебноста на категориите јазик и закон. Зашто јазикот секогаш […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]