Грчката православна црква: БПЦ да не се меша во јурисдикцијата на СПЦ

Содржината во облачето нема никаква врска со реалноста.

Светиот архиерејски синод на Грчката црква побара од Бугарската православна црква да ја преиспита одлуката за преземање на улогата на мајка – црква  на, како што вели, расколничката црква на „Македонија“.

Според највисокото тело на Црквата на Елада, ваквиот потег на БПЦ би претставувал мешање во јурисдикцијата на Српската православна црква.

„Светиот синод изразува загриженост поради фактот на мешање со таа одлука на Бугарската православна црква во јурисдикцијата на друга православна црква, односно на Српската православна црква, чин којшто е спротивен на Светите канони и на Преданието на црквата, со што ги превидува канонското право и водечката улога на Вселенската патријаршија, што може да биде почеток на немили собитија. Светиот Синод се моли да преовладее совеста и одлуката на сестринската Бугарска православна црква да не биде спроведена“, соопштуваат од Светиот архерејски синод на Грчката православна црква.

Светиот синод на Бугарската православна црква на седница на крајот на ноември одлучи да се ангажира и застапува пред помесните православни цркви за востановување на канонскиот статус на Македонската православна црква, по нејзино претходно писмено барање.

Колумна на денот

Јазикот како друго рамниште

Пишува Артан Садику Целокупната дискусија околу Законот за јазиците мора да биде пресретната со системскиот предизвик на засебноста на категориите јазик и закон. Зашто јазикот секогаш […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*