ЕУ: Висока стапка на дискриминација врз малцинствата во земјите членки

Агенцијата за основни права на Европската унија оценува дека малцинствата во европските држави се соочуваат со висока стапка на дискриминација и дека состојбата не се подобрила во изминатите десетина години.

– Законите и политиките не ги заштитуваат доволно граѓаните на кои би требало да им служат. Со секој акт на дискриминација и омраза ние ја нарушуваме општествената кохезија и создаваме нееднаквост што влијае погубно врз цели поколенија, изјави директорот на оваа агенција Мајкл Флаерти.

Колумна на денот

Коѕиас

Согласно на стиховите на Василис Цицанис, Солун е град, кој секогаш во своите широки прегратки ги чува оние, кои се проникнуваат со миразот на убавината […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]