Атина ги искритикува ставовите на грчката црква за терминот „Македонија“

Според грчките медиуми, тамошното МНР упатило остра критика кон ставовите што грчката црква ги изнесе јавно околу спорот со името со нашата земја.

Во своето соопштение, грчкото МНР ја критикува црквата дека кога се работи за црковни случаи, тие одбиваат државата да се меша, но самите сакаат да бидат дел од решенијата на општествените проблеми.

Претходно Светиот синод на ГПЦ изјави дека не прифаќаат терминот „Македонија“ да биде дел од новото сложено име на нашата држава.

Искажувајќи го својот став, грчката црква ја нарече МПЦ „расколничка прогласена македонска црква“, а своите размислувања ги испратиле и писмено до Ципрас, пишуваат грчките медиуми.

The post Атина ги искритикува ставовите на грчката црква за терминот „Македонија“ appeared first on Слободен печат.

Колумна на денот

Јазикот како друго рамниште

Пишува Артан Садику Целокупната дискусија околу Законот за јазиците мора да биде пресретната со системскиот предизвик на засебноста на категориите јазик и закон. Зашто јазикот секогаш […]

Интервју на неделата

Горан Трајковски: Македонија е зафатена од чумата на Новиот Вавилон

Тој е можеби еден од најдлабоките, најмистериозните и истовремено наједноставните луѓе во нашава државичка и пошироко. Тивок, начитан, паметен и уметник со голема театралност. Неодамна […]