Како да запомните 90% од тоа што го учите?

10/06/2016

Би сакале да можевте да учите побргу? Без разлика дали сакате побргу да научите странски јазик, како да свирите нов инструмент или да играте нов спорт, треба да ја зголемите ефективноста на времето кое го трошите учејќи.  Замислете дека полните кофа со вода. Повеќето кофи немаат проблем чувајќи ја водата внатре, се’ додека таа не почне да истекува. Всушност, нашиот мозок не функционира на овој начин. Повеќето од информациите кои…

Read More >>

Семејните кризи не се решаваат со скок од тераса

17/11/2015

Јас сум таа што му го дадов животот и јас сум таа што ќе му го одземам, овие зборови одекнувале од устата на нервозната мајка, додека таа подолго време стоела над отворениот прозорец и се заканувала дека ќе го фрли своето 6-годишно дете од четвртиот кат на една скопска зграда. Соседите што биле сведоци на вчерашната драма што се случувала во една од зградите на улицата Пехчевска, во скопската населба…

Read More >>

Што знае дете што е тоа алкохол?

04/09/2015

Кога треба да се почне да се разговара со децата за алкохол? Па, не мора да се чека да наполнат… 10 години. Американската академија на педијатри ги советува родителите да разговараат за ризиците од алкохолот пред децата да пробаат алкохол, т.е. пред да наполнат 10 години (небитно машки или женски деца). Колку и да звучи чудно, недамнешни студии покажале дека денес децата многу порано (од 9 до 13 години) отколку…

Read More >>