Како „Американска готика“ стана икона на современото живеење

19/04/2017

Дали познатата слика „Американска готика“ на Грант Вуд е приказ на еден мал град во Америка и вредностите што се ценат и произлегуваат од срцевината на Америка или, пак, авторот на сатиричен начин пробува да го претстави со потсмев ситниот ум на американските провинцијалци и нивното непријателството кон странците? Сликата на Вуд веќе со генерации ги измачува оние што пробуваат да го одгатнат нејзиното скриено значење. На портретот е претставена…

Read More >>

Најголемата уметничка измама на 20 век!

11/04/2017

Во втората половина на 1945 Хан ван Мегерен го сликал својот последен фалсификат „Младиот Исус во храмот“ на холандскиот сликар Јоханес Вермер. Фото извор: Niyisi.net Оваа слика не настанала во тајност, а и творецот не бил анонимен. Изработувањето на сликата го следеле сведоци кои ги именувал судот и репортери благодарение на кои Мегерен се прославил. Всушност се работело за судски процес на највозбудливата уметничка измама на 20 век. Холандскиот фалсификатор…

Read More >>

Објавени добитниците на Пулицеровата награда

11/04/2017

„The New York Daily News“ и „ProPublica“ се добитници на Пулицеровата награда за јавно новинарство, „Charleston Gazette-Mail“ за истражувачкото новинарство за проширена употреба на аналгетиците, новинари од „The Washington Post“ и „The New York Times“, и весници кои заедно со меѓународниот конзорциум ги открија Панамските документи. Дејвид Фахрентолд од „The Washington Post“ ја доби националната награда за известување за претседателската кампања на Доналд Трамп бидејќи создал модел на транспарентно новинарство…

Read More >>

Иво Андриќ: Од затворот може да се побегне, но од измамата никогаш!

11/04/2017

За да не мораат сами да ве убиваат, ве заразија со чекањето кое ве одржува во живот и полека ве убива. И така, молчешкум прифаќајќи ги условите на живот кои ви ги поставува непријателот, живеете онака како што сака тој; всушност и не живеете, туку трпеливо чекате, сè додека целиот ваш живот, заедно со она што сте го очекувале, не се претвори во трпение и бескрајно чекање, што значи дека…

Read More >>

Kражбата на „Мона Лиза“ за која бил уапсен Пикасо

16/02/2017

„Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, веројатно е најпознатото уметничко дело во светот, кое се поврзува и со бројни инциденти и невообичаени случки, како што е нејзината кражба на 21 август 1911 година. Исчезнувањето на уметнината го забележал францускиот сликар Луј Беро, кога дошол во „Лувр“ следниот ден. Тој требал да направи скица од сликата, па го прашал обезбедувањето каде е „Мона Лиза“, на што му одговориле дека веројатно ја…

Read More >>

Програмата за култура го урива писателското достоинство

30/01/2017

Годинашната програма за остварување проекти од национален интерес во делот на издавачката дејност е конкретен доказ дека уривањето на писателското достоинство и деградирањето на книжевните вредности од страна на државата ja доживea својата највисока точка. Вака ја оценија околу шеесетина угледни македонски писатели годишната програма за култура во т.н. проглас за заштита на достоинството на македонскиот писател, потпишан од писатели како Александар Прокопиев, Венко Андовски, Румена Бужаровска, Богомил Ѓузел, Оливера…

Read More >>

Контроверзниот портрет на сестрата на Салвадор Дали на аукција

29/01/2017

„Фигура во профил“, слика на Салвадор Дали на која е насликана неговата Ана Марија, ќе се продава во Лондон во март. Делото првпат се продава и е проценето од 800 до еден милион фунти. Делото „Девојка во профил“ (1925 г.) е комбинација од двата омилени субјекти на Дали – неговата сестра Ана Марија и каталонскиот брег, кој за него бил едно од најубавите места на светот. Ова е еден од…

Read More >>

Ново меѓународно студентско списание за археологија

27/01/2017

„Аксиос“ е ново меѓународно студентско списание за теми од археологијата, историјата на уметноста и културното наследство, во издание на студентското археолошко здружение „Аксиос“ од Скопје. Првиот број на списанието ќе биде промовиран утре во 12 часот во салата за седници при Филозофскиот факултет во Скопје.  Првиот број на списанието ќе биде составен од вкупно четиринаесет текстови во авторство на петнаесет студенти од четири различни универзитети од три држави – Македонија,…

Read More >>

Читањето го продолжува животот

24/01/2017

Научниците од Универзитетот во Јејл, направиле истражување на повеќе од три илјади испитаници на возраст од над 50 години, со кое докажале дека читањето книги може да го продолжи животот на луѓето за околу 12 години. Дека читањето е навистина одличен стимул за човечкиот мозок, говорат и многубројните научни истражувања, кои тврдат дека со читањето се продолжува човечкиот живот, пишува Нова Македонија. – Луѓето што читаат повеќе од три часа…

Read More >>